Visit Ljubuski Logo

Vinarije u Ljubuškom

Ljubuski iz zraka

Vinarija Buntić

Obitelj Buntić početak ozbiljnog bavljenja podrumarstvom može smatrati 1921. godinu.

Druga značajna godina je 1972., Tada se počinje pakirati vino u staklene boce od 1 litra s etiketom Podruma Buntić.

Konačno 1994., registrirana je proizvodnja i ounjenje Žilavke i Blatine, kao vrhunskog zaštićenog proizvoda.

Ljubuski iz zraka

Podrum Begić

Njihova priča počinje u malom selu Prolog ( Ljubuški – BiH ) i njegovom polju „ Rastok“ koje se prostire na dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te na dvije poznate vinske regije, Zapadnu Hercegovinu i Dalmaciju.

Polje „ Rastok“, selo Prolog, kao i ljudi u njemu, nikad nisu poznavali granicu između dvije države, živjeli su povezani, u skladu sa prirodom, poštivanjem i tradicijom, koristeći samo ono najbolje što mogu dobiti od obe strane. Upravo ta činjenica stvara jednu lijepu priču, koja je prepoznatljiva u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Ljubuski iz zraka

Majić vino

Naši vinogradi se nalaze uz Hercegovinsku vinsku cestu. Odatle nije daleko do vinskog podruma vinarije Majić iz kojeg se vidi srednjovjekovni dvorac Herceg Stjepana. Osim vina proizvodimo i lozovaču te Gin Majić.

Ljubuski iz zraka

Vino Milas

Da učinim neki korak u svom životu, da pokušam promijeniti tu sliku zapuštenih vinograda, da stvorimo jednu novu ljepotu, da skrenemo pogled na ono što smo uradili, da uspostavimo vezu s našom prošlošću. I tako se sam od sebe složio moto i slogan u našem razmišljanju, koji označava motiv i naša nastojanja: Tradicija vječna inspiracija.

Ljubuski iz zraka

Vinogradi Nuić

Vinogradi Nuić smješteni su u jugozapadnom dijelu Hercegovine, u mjestu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, gdje se ponajviše uzgajaju autohtone sorte Žilavka i Blatina.

Vinogradi se prostiru na području od 35 ha, savršenih za uzgoj vinove loze, i to zahvaljujući krševitoj crvenici, nadmorskoj visini (140 metara), ekspoziciji (jugozapadna), blagoj zimi i sunčanim ljetima.

Povijest Vinograda Nuić započinje 2004. godine kada je kultiviran iznimno lijep položaj Orlovac. Vrijedne ruke predale su se krševitoj crvenici i na površini od 7 ha posađeno je preko 30 000 loza. Uz autohtone hercegovačke sorte Žilavku i Blatinu, tu su još posađene Bena i Krkošija, te Trnjak, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Plavac Mali.

Ljubuski iz zraka

Obiteljski podrum Sušac

Obiteljski podrum Sušac lokaliziran je u Ljubuškom Cernu, te je okružen vinogradima u nestvarnoj prirodi. Nalazi se na brdovitoj visoravni odakle se posjetiteljima pruža idiličan pogled na Međugorje i veći dio Hercegovine. Osim pogleda na fokus se stavlja proizvodnja vrhunskog vina Blatina i Žilavka koji se dobivaju iz istoimenih autohtonih vrsta grožđa sa ovih prostora i vlastitih vinograda. Pored vina prisutna je i proizvodnja rakije od grožđa (loza), te mnogobrojnih voćnih rakija i likera. Vinogradi su zasađeni na terasama koje su izgrađene u kamenitom području pored kojih se nalazi maslenik sa cca 150 odraslih maslina, iz koji je dobiveno zlatom nagrađivano maslinovo ulje. Neposredno uz suvremeni podrum, pozornost će vam odvratiti konoba sa 35 sjedećih mjesta, a na samom vrhu imanja se nalazi manja konoba sa 15 sjedećih mjesta, apartman, te sportsko-rekreacijski sadržaj koji uključuje tenis teren, igralište za odbojku, košarkaški teren i teren za bućanje.

Ljubuski iz zraka

Vinarija Škegro

Priča obitelji Škegro prenosi tradiciju s koljena na koljeno. Ljubav prema vinu pretočila se u posao u kojem se istinski uživa. Moderan pristup tradicionalnom glavne su smjernice vinarije Škegro

Ljubuski iz zraka

Vinarija Keža

Vinogradi Keža nalaze se u selu Studenci pokraj Ljubuškog. Vinogradi nastali u kršu napajaju se izravno sa izvora rijeke Studenčice.

Nekada divlji i krševiti teren, pretvoren je u pitomi brijeg gdje rastu autohtone sorte Žilavka i Blatina , a uz njih i Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah te Plavac mali.

Prepoznatljiva crna vinska etiketa sa zaštitnim slovom „Ž“ oznaka je vrhunskih vina ovog hercegovačkog kraja.

Podrum je opremljen najmodernijom opremom.

Trenutni kapaciteti su 150 000 litara inoxa i 40 000 litara drveta (Seguin Moreau barrique u najvećem dijelu) uz konstantnu tendenciju povećanja kapaciteta